We gaan van start!!

Tempat Edukasi

Ons nieuwe project is het opzetten van educatiecentra in Haria en Ullath. De bedoeling is dat we twee gelijkwaardige centra opzetten waar de lokale bevolking, zowel jong als oud, iets aan heeft. U moet denken aan een ruimte waar lessen gegeven kunnen worden, bijvoorbeeld in het Engels, maar ook een ruimte waar workshops en/of voorlichtingen gegeven kunnen worden. Dit doen wij op dit moment in samenwerking met Stichting Hulpverlening Haria en Semeleon BV. 

Haria/Ullath

In Haria zijn we (Stichting Hulpverlening Haria / Teachers Go Abroad) op dit moment ver gevorderd. We hebben een ruimte in het centrum van Haria. Dit is in het gebouw genaamd: Hiti Hala. We hebben van de 'bapa raja' de toestemming gekregen om een educatiecentrum te starten. Er is gezamenlijk een contract ondertekend dat ervoor zorgt dat het centrum voor onbepaalde tijd tot onze beschikking staat. Voorwaarde is wel dat we dan ook lessen Engels gaan verzorgen. Dit wilden we zelf ook graag dus alle betrokken partijen zijn hier zeer content mee. Deze lessen worden overigens gratis aangeboden. Uiteraard stellen we wel een aantal eisen. Bijvoorbeeld over de aanwezigheid e.d.. Inmiddels zijn we in contact gekomen met een docente Engels en zij gaat de lessen geven. Uiteraard vergoeden wij haar salaris. Zij gaat vijf middagen per week  lessen Engels verzorgen. Het rooster bepaalt zij zelf. Dit doen we in klassen van maximaal 20 leerlingen en een les beslaat  anderhalf uur. Dit betekent dat wij maximaal 200 kinderen per week Engelse les kunnen aanbieden. Het aantal aanmeldingen (op dit moment 160, 24 augustus 2019) zal gaan bepalen hoeveel klassen er van start gaan en de tijdsperiode wordt door de docent bepaald. Ook worden er lessen op niveau van SD, SMP en SMA aangeboden. Om een idee te geven hoe dit vormgegeven kan worden is dat er bijvoorbeeld in een periode van 8 weken per klas gekeken wordt wat de vorderingen zijn om vervolgens te bekijken of er gedifferentieerd moet worden op niveau. Tijdens de eerste les krijgen de aangemelde kinderen een schrift en een pen van ons. Daarna zullen zij dit zelf moeten verzorgen. Dus in plaats van lesgeld vragen we alleen maar om een pen en schrift mee te nemen. 

In Ullath hebben we (Semeleon BV / Teachers Go Abroad) een ruimte toegewezen gekregen. Het verhaal van een educatiecentrum is al lichtelijk gelanceerd in Ullath en leden van onze samenwerkingspartner Semeleon BV gingen met de 'bapa raja' in gesprek om hem onze plannen voor te leggen. Hij was zeer content met onze voorstellen. We zijn nu inmiddels al een aantal maanden bezig. De meubels gemaakt, afgeleverd en in gebruik genomen. We hebben een goede, enthousiaste docent gevonden die inmiddels alweer een aantal maanden 200 leerlingen Engels doceert. 

Behalve voor lessen willen we de ruimte ook gebruiken voor voorlichting en medische check-ups. Dit idee kwam van Semeleon BV en dit is inmiddels in Ullath en deels ook in Haria uitgevoerd. Een gediplomeerde verpleegkundige geeft dan bijvoorbeeld voorlichting over suikerziekte. Een ziekte dat enorm aanwezig is in de Molukken. Hierbij zal zij dan ook bloeddruk en suikerspiegel kunnen meten. Gratis uiteraard!! Ook zullen wij de nodige informatie ophangen. We hebben symptoomkaarten waarop mensen kunnen zien wat de tekenen van diabetes zijn. Op het moment dat wij op Saparua aanwezig zijn, zullen we ook proberen om met de directie van het ziekenhuis in contact te komen om te kijken wat er moet gebeuren als iemand inderdaad suikerziekte heeft. Ook zullen wij uitzoeken hoe het zit met de ziektekostenverzekeringen. Hierover bestaan verschillende verhalen we willen graag definitief weten hoe dit stelsel nu in elkaar zit. 

Ondertussen heeft de stichting Dekat Di Hati uit Middelburg ook haar samenwerking aangeboden. Zij heeft aangeboden om alle ingeschreven leerlingen in Haria en Ullath, medisch te laten onderzoeken. Gedrieën ( Semeleon BV, Dekat Di Hati en TGA) gaan we in januari 2020 bekijken hoe we dit plan kunnen vormgeven. Er zijn al her en der contacten gelegd door Semeleon BV en de mensen van Dekat Di Hati hebben, samen met onze Evan overigens, inmiddels gesprekken gevoerd met de directrice van het ziekenhuis op Saparua.

Wat betreft voorlichtingen hopen wij, en de eerste aanmelding is er inmiddels al, dat mensen uit Nederland het leuk vinden om iets te doen tijdens hun reis of wellicht een vrijwilligersproject. Dit kan uit een heel gevarieerd aanbod bestaan. Van drama en dans tot creativiteit en van Engels to wiskunde. Of maar even een paar voorbeelden te geven. Dus een ieder die graag iets wil ondernemen voor de jong en/of oud uit Haria en Ullath, meld je bij ons aan en dan kunnen we kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Al is het maar 1 workshop of voorlichting! Het kan heel veel voor anderen betekenen....