We gaan van start!!

Tempat Edukasi

Ons nieuwe project is het opzetten van educatiecentra in Haria en Ullath. De bedoeling is dat we twee gelijkwaardige centra opzetten waar de lokale bevolking, zowel jong als oud, iets aan heeft. U moet denken aan een ruimte waar lessen gegeven kunnen worden, bijvoorbeeld in het Engels, maar ook een ruimte waar workshops en/of voorlichtingen gegeven kunnen worden. Dit doen wij op dit moment in samenwerking met Stichting Hulpverlening Haria en Semeleon BV. 

Haria/Ullath

In Haria zijn we op dit moment ver gevorderd. We hebben een ruimte in het hart van Haria. Dit is in het gebouw genaamd: Hiti Hala. We hebben van de 'bapa raja' de toestemming gekregen om een educatiecentrum te starten. Er is gezamenlijk een contract ondertekend dat ervoor zorgt dat het centrum voor onbepaalde tijd tot onze beschikking staat. Voorwaarde is wel dat we dan ook lessen Engels gaan verzorgen. Dit wilden we zelf ook graag dus alle betrokken partijen zijn hier zeer content mee. Deze lessen worden overigens gratis aangeboden. Uiteraard stellen we wel een aantal eisen. Bijvoorbeeld over de aanwezigheid e.d.. Inmiddels zijn we in contact gekomen met een docente Engels en hebben we een salarisvoorstel gedaan. De bedoeling is dat zij van maandag t/m vrijdag in de middagen lessen Engels verzorgt. Dit doen we in klassen van maximaal 25 leerlingen en een les beslaat  twee uren. Dit betekent dat wij maximaal 250 kinderen per week Engelse les kunnen geven. Het aantal aanmeldingen zal gaan bepalen hoeveel klassen er van start gaan en de tijdsperiode moet nog even met de docente overlegd worden. Een voorbeeld zou kunnen zijn een periode van 8 weken per klas en dan aan het einde van deze periode kijken of er gedifferentieerd moet worden op niveau. Tijdens de eerste les krijgen de aangemelde kinderen een schrift en een pen van ons. Daarna zullen zij dit zelf moeten verzorgen. Dus in plaats van lesgeld vragen we alleen maar om een pen en schrift mee te nemen. Binnenkort zal hier meer over te lezen zijn.

In Ullath hebben we een ruimte op het oog. Het verhaal van een educatiecentrum is al lichtelijk gelanceerd in Ullath maar wij zullen binnenkort in gesprek gaan met de 'bapa raja'  aldaar om onze plannen voor te leggen. Maar de eerste reacties binnen Ullath waren al lovend dus wij verwachten hier ook succesvol aan de slag te kunnen. Ook hier hopen we binnenkort uitgebreidere informatie over te kunnen verschaffen.

Behalve voor lessen willen we de ruimtes ook gebruiken voor voorlichting en medische check-ups. Dit idee kwam vanuit het Ullathnese en dit willen wij ook in Haria gaan uitvoeren. Een gediplomeerde verpleegkundige zal dan bijvoorbeeld voorlichting geven over suikerziekte. Een ziekte dat enorm aanwezig is in de Molukken. Hierbij zal zij dan ook bloeddruk en suikerspiegel kunnen meten. Ook zullen wij de nodige informatie ophangen. We hebben symptoomkaarten waarop mensen kunnen zien wat de tekenen van diabetes zijn. Op het moment dat wij op Saparua aanwezig zijn, zullen we ook proberen om met de directie van het ziekenhuis in contact te komen om te kijken wat er moet gebeuren als iemand inderdaad suikerziekte heeft. Ook zullen wij uitzoeken hoe het zit met de ziektekostenverzekeringen. Hierover bestaan verschillende verhalen we willen graag definitief weten hoe dit stelsel nu in elkaar zit. Ook deze vraag zullen wij dan aan de directie voorleggen. 

Wat betreft voorlichtingen hopen wij, en de eerste aanmelding is er inmiddels al, dat mensen uit Nederland het leuk vinden om iets te doen tijdens hun reis of wellicht een vrijwilligersproject. Dit kan uit een heel gevarieerd aanbod bestaan. Van drama en dans tot creativiteit en van Engels to wiskunde. Of maar even een paar voorbeelden te geven. Dus een ieder die graag iets wil ondernemen voor de jong en/of oud uit Haria en Ullath, meld je bij ons aan en dan kunnen we kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Al is het maar 1 workshop of voorlichting! Het kan heel veel voor anderen betekenen....