Wat zijn we aan het doen?

 

Vrijdag, 17 juli 2015

Vanochtend hebben we allerlei spullen ingekocht. Dingen als: viltstiften, voetballen, badmintonrackets e.v.a. zaken. De plaatselijke winkelier was in zijn nopjes. De dames kochten de hele zaak. Daarna hadden we een meeting met ibu Usi Manuhutu. We hebben een planning gemaakt voor SMP6. We gaan aan de slag met 9 groepen in de leeftijd van 13 t/m 15 jaar. Ook hebben we met de dominee gesproken over de clean-up van a.s. maandag. We gaan met 5 sectoren aan de slag. Ook hebben wij afgesproken dat er 5 batterijtonnen komen. Deze worden op 5 voorname plaatsen neergezet. HARIA BERSIH!

 Zaterdag, 18 juli 2015

Het was vandaag een enerverende dag. We zijn naar Saparua-stad, Ihamahu en Nolloth geweest. Zeer bijzondere ervaring. We hebben een cursus specerijen en groente en fruit gekregen. Genoten van zwarte suiker en sarut!  Ook zijn we naar de verwerking van sago wezen kijken.

Zondag, 19 juli 2015

Vanochtend bezochten de dames eerst een kerkdienst en André zwierf met zijn camera door Haria en Porto. Om 11.00 uur ging het los! Pakweg een kleine 100 kinderen kwamen opdagen tijdens de ochtendactiviteiten. Erg gezellig. Het waren kinderen tot 12 jaar. Tekenen, touwvlechten en kringspel stonden op het programma. Ondertussen werden er twee houten goaltjes gemaakt met aan de boven- en zijkant visnet gespannen. Na de lunch gingen we met de jongeren van start. De dames gingen rozetten maken. De jongens kregen voetbaltraining van André.

Maandag, 20 juli 201

Om half 8 vanochtend begon de grote clean-up in het kader van Haria BERSIH. Het duurde even voordat iedereen er was, maar uiteindelijk gingen we met een groot aantal mensen aan de slag. In totaal werd er in 5 sectoren schoongemaakt. Haria, Pataori, Laino waren de plekken waar wij ons op richtten. We hadden 500 zakken en die zijn uiteindelijk gevuld. Kleding, poepluiers, plastic flessen en andere zooi werd van het strand en uit het water gehaald. Na de clean-up zijn we onverwacht naar ULLATH geweest en hebben we de papa raja ontmoet en heeft Solina ons rondgeleid door het dorp. Er zijn 3 scholen en 1 dagopvang voor de peuters. Morgen gaan we met de docenten in gesprek over wat te doen.

Dinsdag, 21 juli 2015

Vanochtend zijn we wederom naar ULLATH geweest en hebben we alle betrokken docenten gesproken over onze plannen. Morgen gaan we starten met onze activiteiten. Ook gaan we  de kinderen pakketten aanbieden met een pen of potlood, een passerset (voor de ouderen) en een schrift. We hopen met deze bijdrage mee te werken aan de ontwikkeling van de kinderen. Onze eerste indruk is goed. We zijn goed ontvangen. Op naar morgen.

Woensdag, 22 juli 2015

Vanochtend om 08.00 uur togen we naar Ullath. Zo'n 60 kinderen stonden ons op te wachten. André ging met de jongens naar het voetbalveld boven in het dorp. De dames gingen met de meiden allerlei activiteiten doen in de school. Het werd allemaal in het Engels gedaan want ze moeten leren communiceren in deze taal. Op het voetbalveld had vooral de trainer moeite met de hadjoen. De kinderen niet. Die maakten er een feest van. Na de training hebben we nog gehonkbald. Kortom, de boys from ULLATH hebben 4 uur lang onafgebroken gesport. Mantap!! De meiden gingen met tekenen, draden draaien en zang en dans aan de slag. Allemaal in het Engels uiteraard. Vandaag was het scola satu en inpress, morgen scola dua.

Donderdag, 23 juli 2015

Vandaag gingen we met de leerlingen van scola dua aan de slag. Net als gisteren laten de Ullathnezen zien dat ze het leuk vinden dat we er zijn. We hebben met zo'n 70 kinderen gewerkt. Deze keer van scola dua.

Vrijdag, 24 juli 2015

Vandaag hebben we met peuters, ook wel playgroup genoemd, gewerkt. Heel kleine mini-mensjes. Dansen, zingen, tekenen en een muts maken stonden op het programma. Dit ging erg leuk. Er is een peuteropvang naast de kerk en eentje bovenop de heuvel. We hadden ook aangekondigd dat we de kinderen van scola satu,  scola dua en inpress iets zouden geven. De oudere kinderen kregen een passerset met een schrift. De jongsten kregen een schrift, een gum en een pen. Helaas gingen een paar volwassenen zich ermee bemoeien en werd het een kleine chaos. Kinderen die 2 keer werden gestuurd... zelfverrijking, tja, we beprijpen het wel, maar het was wel een kleine domper op ons gevoel.

Zaterdag, 25 juli 2015

Vandaag hebben we Saparua verder verkend. Eerst zijn we naar het Pattimura-museum geweest. Daar hebben we een nazaat ontmoet. Een uit de 9e generatie. Een rechtstreekse nazaat van Johannis Matulessy. De broer van Thomas Matulessy oftewel Pattimura. Daarna zijn we naar de stranden van Pataori en Laino geweest. Na de lunch in Saparua-Stad gingen we richting Ouw. Uiteraard om naar de pottery te kijken. Aan het eind van de dag sloten we af met een bezoek aan het strand en ook hebben we gezwommen.

Zondag, 26 juli 2015

Er was ons gevraagd om lessen Engels te verzorgen voor de zondagschool. Dat doen we uiteraard graag. Een klas met 25 leergierigen, moet toch geen probleem zijn? Wat we echter niet wisten dat 25 eigenlijk een kleine 300 was!! Dit hoorden we een half uur voor aanvang. Omschakelen dus. André ging aan de oudere leerlingen in 13 stappen uitleggen hoe je het vertrouwen van een toerist kunt winnen. In het Engels wel te verstaan. Marianne enChristina, Tineke was ietwat ziekjes, gaven Engels aan kinderen jonger dan 12. Het was heel vermoeiend maar het is ons uiteindelijk gelukt om les te geven. In dit geval een wereldprestatie.

Maandag, 27 juli 2015

Vandaag zijn we begonnen op SMP 6.  We hebben als taak de Engelse taal optimaal in de praktijk te brengen. Marianne had een heel mooi lesprogramma voorbereid, maar ja, die zat in haar nog steeds verdwenen koffer. Dus we hebben het programma hier en daar aangepast. Woordenschatontwikkeling en toepasbaarheid waren de kerndoelen. Dit hebben we gedaan op een speelse manier. Memory, bowling en zelfs het traditionele notenschieten werd met veel enthousiasme uigevoerd.

Dinsdag, 28 juli 2015

We hebben vandaag weer gewerkt op de SMP 6. Helaas verstoorde de regen het originele programma maar gelukkig is er altijd nog een plan B. Daarna hebben we spullen gekocht voor alle 310 kinderen van SMP 6. Dit hebben we vorige week ook in Ullath gedaan. Een extraatje voor vandaag was het aanschaffen van matrassen voor de kinderafdeling van het ziekenhuis in HARIA. Dit is het enige ziekenhuis op het eiland Saparua. Vorige week hebben we daar een kijkje genomen en we werden er niet blij van. Dit gecommuniceerd hebbende, bracht Wilma Ruis op het idee om een inzamelingsactie te beginnen. Mede hierdoor, en een donatie van een aantal mensen die Haria een warm hart toedragen, krijgt het ziekenhuis morgen al 10 spiksplinternieuwe matrassen voor de kinderafdeling. Deze is nu volledig voorzien. Eigenlijk zouden alle matrassen vervangen moeten worden. Ze moeten er nu eigenlijk nog 35. Voor € 30 kunnen we die regelen. Dus wil je een matras doneren, stort dan geld op onze rekening. Terima kasih!

Woensdag, 29 juli 2015

Vandaag hebben we weer les gegeven. Het Engels is hierbij de voertaal. Veel kinderen vinden dit lastig maar een combinatie van bahasa Indonesia en bahasa Inggris zorgt er voor dat de boodschap overkomt. We hopen dat we op deze manier de woordenschat van het Engels uitbreiden. De kinderen zijn zeer leergierig. Vanmiddag krijgen de peuterleidsters van Ullath hun shirts. Dus vanaf vandaag zijn ze duidelijk herkenbaar voor iedereen. Voor zowel ouders als kinderen. Ook krijgen de leerlingen die er vorige week niet waren, hun spulletjes. Dit is gecommuniceerd met een van de docenten van de school. Hij gaat er vor zorgen dat alles bij de juiste mensen terecht komt. Ook gaan we de matrassen bij het ziekenhuis bezorgen. Kortom, een volle agenda.

Donderdag, 30 juli 2015

Vanochtend hebben we van 8 tot 12 uur eerst lesgegeven aan de nieuwkomers. Zij hebben nog nooit Engels gehad dus het alfabet werd aangeleerd. Dit was erg leuk om te doen. Daarna was er een afscheidsfeestje. Er werd een toespraak gehouden en er werd gezongen. We werden emotioneel. Ja, ook André. Daarna hadden we een etentje met het personeel. Vanmiddag is de clean-up di rumah di familie Manuhutu en vanavond hebben we een afscheidsdiner in de kerk.

Vrijdag, 31 juli 2015

Vanochtend stonden we om 05.00 uur op want om 07.00 uur vertrok de boot vanuit HARIA richting Ambon.Eenmaal aangekomen vertrokken we naar Latuhalat. Hier verblijven we tot donderdag. Morgen gaan we een weeshuis bezoeken. Een bevriende organisatie, Dekat Di Hati, heeft hier nauwe banden mee en wij gaan kijken of we ook een rol van betekenis kunnen spelen.

Zaterdag, 01 augustus 2015

Vanochtend zijn we naar het weeshuis, genaamd: Yayasan Bina Asih Leleani, geweest. Helaas was er niemand aanwezig. De docent was vrij. A.s. maandag gaan we weer. Dus vandaag dan maar Ambon verkennen.

Zondag/maandag, 2/3 augustus 2015

We hebben 2 dagen cultuur gesnoven op AMBON. Erg leuk. Het Moluks museum, de standbeelden van Martha Christina Tiahahu en Thomas Matulessy (Pattimura), fort Amsterdam, de heilige alen in Waai en uiteraard Pintu Kota Beach. Natuurlijk hebben we ook café Sibu Sibu bezocht. Een begrip hier op Ambon. Inmiddels hebben we een weeshuis in Ambon-Stad bezocht. Het heet Kaleb House. We hebben rondgekeken en het mooie was dat er net een nieuwe vloer was gelegd. Betaald door niemand minder dan onze eigen Ruud van Nistelrooij. We hebben besloten om alle kinderen een pakket met inhoud te geven. Tandenborstel, shampoo maar ook een schrift , pen en andere kindvriendelijke dingetjes. Een aantal kinderen krijgt een nieuw matras. Morgen gaan we opnieuw naar het weeshuis hier in Latuhalat.

Dinsdag, 4 augustus 2015

Vandaag hebben we 19 matrassen gekocht. 3 voor Kaleb House en 16 voor het weeshuis in Latuhalat. Daarnaast krijgen alle kinderen van het Kaleb House een eigen persoonlijk pakketje met spullen. Morgen gaan we hier in Latuhalat activiteiten doen.

Woensdag, 5 augustus 2015

Vanochtend zijn we naar het weeshuis in Latuhalat gegaan. We hebben daar activiteiten georganiseerd. Er werd druk getekende en gekleurd en ook hebben we gezongen met zijn allen. Kortom, een zeer creatieve ochtend. Na het ochtendprogramma gingen we met de taxi naar Kalebhouse. Daar hebben we de aanwezige kinderen alvast hun pakket gegeven. Ze waren erg blij en wij dus. Ook hebben we drie matrassen vervangen. De oude waren helemaal doorgezakt.

Donderdag, 6 augustus.

We vertrekken richting Nederland. De tussenstappen zijn Jakarta, Abu Dhabi en Belgrado.

Zaterdag, 8 augustus

Om 09.15 uur zetten ons vliegtuig zijn landingsgestel op de landingsbaan van Schiphol. Het was werkelijk een fantastische ervaring waar we nog lang op terug zullen kijken. Iedereen die ons heeft gesteund: 'Hartstikke bedankt!' Zonder jullie was het niet gelukt.