Nieuwe matrassen voor de kinderafdeling van het ziekenhuis op Saparua

Wij verlenen ook financiële steun als dit nodig is. We zijn al een paar keer tegen situaties aangelopen dat het gebrek aan geld een hoop problemen veroorzaakt. Zo hebben wij in het verleden voor de kinderen van twee verschillende weeshuizen schooluniformen gekocht.  Dit omdat het oude schooluniform al helemaal verkleurd was en gaten of scheuren had. Toen we dit zagen, hebben we meteen geïnformeerd welk geld bedrag er nodig was om 150 kinderen van een schooluniform te voorzien. Gelukkig, hebben vele mensen ons in het verleden gesteund en konden we zonder problemen uniformen aanschaffen.

Tijdens ons bezoek aan Battambang (Cambodja)  kwam ons ten gehore dat de kinderen niet ingeënt waren tegen hersenvliesontsteking. Iets wat in Nederland vrij normaal is. We hebben toen hemel en aarde bewogen om er voor te zorgen dat dit mogelijk was. Op de laatste dag van ons verblijf, konden we met de kinderen naar het ziekenhuis en werd ieder kind ingeënd.

Dit is een exemplarisch voorbeeld van bijspringen als het nodig is. Mochten wij in de toekomst, waar ter wereld dan ook, dit soort situaties tegenkomen, schromen wij niet om de zaken wederom netjes te regelen.

Daarnaast hebben wij in het verleden een weeshuis voorzien van schoonmaakspullen en schoolmateriaal. De borden die gebruikt werden waren door het vocht krom getrokken en daarom hebben wij gesealde whitboards aangeschaft die ook nog eens mobiel waren. Deze borden voldoen nog steeds. Een van de voorwaarden om in het weeshuis te verblijven is dat de kinderen hun slaapkamers schoon houden maar was er amper materiaal om dit te bewerkstelligen. Dus hebben we maar emmers, dweilen, schoonmaakmiddelen e.d. gekocht. De kinderen waren er maar wat blij mee.

Ook hebben we een bibliotheek ingericht. Een doffe ruimte hebben we samen met de oudere kinderen omgetoverd in een kleurrijke bibliotheek. Het kostte even wat moeite maar daar krijg je ook wat voor. Vervolgens hebben we de boekenzaak half leeggekocht en de bibliotheek daarmee aangevuld. We hebben ook nieuw meubilair gekocht want wat er stond was dusdanig beschadigd dat je vrijwel zeker een vleeswond kreeg als je op de oude stoelen ging zitten. We hebben ze vervangen voor kunststofstoelen met een opklapbaar leesplankje eraan. Om deze manier kunnen de kinderen rustig en relaxed lezen.

Soms kom je ook dingen op je pad tegen die je van tevoren niet had voorzien. Zo kwamen wij een 'babyweeshuis' tegen waar de omstandigheden erbarmelijk waren. Het was zo triest dat we het niet verkroppen om niets te doen. Via hyves hebben we destijds een oproep richting Nederland verstuurd en binnen zeer korte tijd doneerden mensen geld. Met dit geld konden we allerlei spullen aangschaffen. Nu konden de baby's ook op een normal matras liggen en ook nog eens in goede kleding. Uiteraard werden de spullen voor een goede persoonlijke hygiëne ook meteen aangevuld. Tja, het is misschien water naar de zee dragen maar helemaal niets doen is volgens ons ook niet de oplossing.