André Klunder

Ik wil me graag even aan iedereen voorstellen. Mijn naam is André Klunder en ik ben voorzitter van Teachers Go Abroad. Ik ben 48jaar en werkzaam als docent binnen het vmbo-onderwijs. Ik werk aan de François Vatelschool in Den Haag en wel als docent Sport & Evenementen. Daarnaast doceer ik ook  het vak Nederlands. In het verleden was ik werkzaam aan het Christelijk Lyceum Delft en daar doceerde ik, behalve het vak Nederlands, ook nog het vak aardrijkskunde/M&M.

De wereld om ons heen

Naast het dagelijks werk ben ik een zeer fanatiek reiziger. Behalve naar veel Europese landen, heb ik ook reizen gemaakt naar Egypte, Vietnam,  Cambodja (4), India, Indonesië, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Guatemala, Zuid-Afrika, Sri Lanka, Thailand, Laos en de Molukken (6).
Wat ik zo leuk aan reizen vind, is dat je op deze manier kunt ontdekken dat de wereld groter is dan Nederland. Inzicht krijgen in andere culturen zorgt er voor dat je je goed beseft dat wij het in Nederland goed hebben.
Natuurlijk, ieder huisje heeft zijn kruisje, maar in vergelijking met veel andere landen hebben wij niets te klagen lijkt me.
Op al deze reizen werd ik regelmatig geconfronteerd met menselijk leed. Hetzij armoede, hetzij een handicap, hetzij omstandigheden waarin je in Nederland nooit terecht zult komen.
Dit heeft er ook voor gezorgd dat ik mij het lot heb aangetrokken van mensen die in minder kleurrijke omstandigheden verkeren. Uiteraard weet ik ook wel dat ik de wereld niet in mijn eentje kan verbeteren, maar ik kan er wel een steentje aan bijdragen.

Anderen helpen is niet zo moeilijk

Het helpen van andere mensen is in mijn ogen een meer dan normale zaak. Hoe mooi is het, dat je vaak door kleine handreikingen, al mensen een goed gevoel kan geven. Het gevoel dat ze bestaan en dat ze er toe doen.

Niet iedereen op deze aardbol krijgt de kans om zich vrij eenvoudig te ontwikkelen. Vaak zijn zeer beperkte financiën de grote boosdoener en daardoor het gebrek aan onderwijs. Een opleiding volgen is op veel plekken in de wereld niet zo vanzelfsprekend als bij ons in Nederland.

Daarom wil ik graag, waar het kan, mensen voorzien van  middelen waardoor ze zich toch kunnen ontwikkelen. Dat ze het gevoel krijgen dat ze iets kunnen, dat ze iemand zijn en dat ze ook in staat zijn om anderen  te helpen. Vaak zit de kracht al in kleine dingen.

Het enige wat je eigenlijk moet hebben is de wil om te geven zonder dat je er iets voor terug wilt krijgen.